Regler

Reglerna på servern är ganska självklara. Var snäll och trevlig mot både mods och andra. Lura inte andra på servern om det inte är första april. Var ärlig och en bra vän helt enkelt. Om du är osäker på reglerna så finns det en lång lista nedan. Du måste inte läsa hela regelboken för att vara med på servern. Det är moderatorernas jobb att hålla koll på reglerna och påminna dig om vad som är rätt och fel när du glömmer. Först kommer en kort sammanfattning på reglerna följt av en längre mer utförlig regelbok.


Generella regler

bild 5.png
  • Skriv och prata bara på svenska eller möjligtvis engelska så alla förstår vad du säger.

  • Ge inte ut några personliga uppgifter, varken dina egna eller andras. Personliga uppgifter är till exempel någons namn, telefonnummer eller ip-adress.

  • Om ni älskar att prata om politik eller andra ämnen som kan göra folk upprörda så kom ihåg att respektera allas åsikter och erfarenheter.

  • Gör inte reklam för dig själv. Vi är ett community, inte en himla annons.

  • Spamma inte och var inte jobbig mot andra. Om en medlem eller moderator säger åt dig att sluta med något, gör det.

  • Kom gärna med idéer för hur vi hade kunnat förbättra servern. Detta är inte en regel men det är något som vi uppskattar.

 

Regelboken

Här står de reglerna som jag kände behövde utvecklas lite.


Sprid inga personliga uppgifter

Först och främst, vad exakt menas med personliga uppgifter? Jo, det kan vara allt ifrån adresser till din kompis nummerplåt. Allt som hade kunnat få någon att spåra en plats. Det här är såklart för de yngres säkerhet åt båda hållen, vi vill inte att barn tar sig hem till andra utan att föräldrarna vet om det och vi vill inte heller att någon kommer hem till barnen.

Exempel på personliga uppgifter som inte bör spridas:
Adresser och koordinater.
Ip-adresser och email-adresser.
Lösenord och andra hemliga uppgifter.
Bankuppgifter.
Namn på sociala medier och i verkligheten. Se till att ditt konto inte är kopplat till ditt riktiga namn om du är minderårig tex Spotify.

All typ av spridning av kontaktuppgifter leder till ban. Vi kan aldrig vara säkra på vem dom tillhör och därför är det extra känsligt. Håll internet på internet, tack.


Luras inte och ljug inte

Att vara ärlig är något som är svårt att mäta men lätt att upptäcka när historier inte går ihop. Om någon berättar något osannolikt fråga en miljon frågor och då kan du själv avgöra om personen talar sanning eller inte efter det. Om historien fortfarande håller ihop rent logiskt efter det så talar antingen personen sanning eller så är den väldigt bra på att ljuga. Det jag försöker få fram är att ta allt som sägs med en nypa salt.

Försök inte lura någon på privat information eller liknande. Borde vara en ganska självklar regel men man vet aldrig. Ge aldrig ut ditt namn, lösenord eller uppgifter till någon, alls. Inte ens om du känner personen. Du borde knappt ge ut dem till din egen mor, då vet man att det är på allvar.

Såklart är det helt okej att skämta med någon bara du är helt säker på att personen inte kommer springandes med näsduk i hand till oss moderatorer senare. Akta dig för skämt på någons bekostnad, det sista vi vill är att någon ska känna sig konstig eller ovälkommen. Meningen är att alla ska få vara precis som de är utan att bli hånade eller utstötta. Sen gäller inte detta i alla situationer med tanke på att det finns många lustiga typer där ute men mitt personliga mål verkligen fokusera på att bygga ett community och inte bara en discord-server.


Var inte nervärderande mot andra

Nervärderande innebär allt ifrån ett skämt på någons bekostnad till rasism, sexism eller liknande. Inga kommentarer som någon kan ta illa upp av är okej, låt oss berätta det för dom som inte vet. Men innan vi går in på det ska jag bara ta upp det som är ganska självklart inte okej i den här discorden, hat. Det är nog det mest förbjudna och det mest komplicerade att hantera. För att om hat är förbjudet hur ska vi kunna banna någon på ett humant sätt? Svår fråga.

Som sagt så är målet att vi ska kunna respektera att vi har olika åsikter och det är väldigt stor skillnad på en människa som säger skällsord till mörkhyade och en människa som erkänner sig ha varit rasist men försöker jobba på det. Det är aldrig individens fel enligt mina egna åsikter, och ni får ha andra men normerna är ibland så djupt ingrodda i oss att vi inte kan ta oss ur dem. Ta vilken norm som helst, det var inte du som lärde dig den av dig själv utan det var din omgivning som gav dig uppfattningen om att det var så man skulle tänka. Så kort och gott vill jag hellre se att vi utbildar dessa människor med hatiska tankar än att frysa ute dem. För om vi fryser ut dem så är vi lika illa som dem.